Iedere tiener/ twintiger krijgt op een gegeven moment het gevoel dat het tijd wordt om hun thuis te verlaten. De meeste krijgen dit gevoel wanneer ze gaan studeren in de stad.

Op je eigen gaan heeft namelijk diverse voordelen en nadelen, zo ben je eindelijk de baas in je eigen huisje en hoef je daar met niemand rekening te houden. Het nadeel is echter dat als je fatsoenlijk wilt gaan wonen je al gauw veel geld kwijt bent aan een leuk huis of kamer. Zeker als je van plan bent om te gaan studeren of een huis te kopen in een stad ben je al gauw veel geld kwijt. Daarom worden er in dit artikel een paar tips gegeven waar je (student) rekening mee moet houden bij het zoeken naar een kamer of huisje.

Spreek een prijs met jezelf af
Wanneer je van plan bent om opzoek te gaan naar een kamer (huisje) dan is het handig om van te voren een maximale prijs met jezelf af te spreken. Op deze manier weet je in welke prijsklasse je opzoek kunt gaan en voorkom je dat je buiten je budget gaat zoeken. Je kunt je budget vaststellen door de huidige inkomsten en uitgaves van elkaar af te trekken.
Wat je hierna overhoudt is de speling in je budget, het is belangrijk dat je er rekening mee houdt dat wat je overhoudt niet alleen voor de huur is maar ook voor andere zaken zoals de boodschappen, etc. Door middel van een budget zorg je ervoor dat je minder snel teleurgesteld taakt, omdat je alleen naar huizen zoekt die in jouw prijsklasse liggen.

Huizenjacht
Nu je budget is vastgesteld kun je de zoektocht gaan starten, het is hierbij belangrijk dat je eerst bepaald in welk postcode gebied je wilt gaan wonen. En aan de hand daarvan kun je opzoek naar een huisje die past in het beschikbare budget en gebied.
Nadat je budget is vastgesteld kan de zoektocht beginnen. Bedenk eerst in welke stad je wilt wonen. Wanneer je moeite hebt met het vinden van een kamer of een huisje zou je een makelaar kunnen gaan inschakelen, maar voordat je dit doet moet je eerst het online aanbod checken. Er zijn namelijk veel websites die kamers online aanbieden. Websites zoals Rooming.nl is bijvoorbeeld gespecialiseerd in het aanbod van studentenwoningen, en biedt verscheidene woningen in diverse prijsklasses aan.